Lees 7 tips wat wel en juist niet mag op een pasfoto!

Wil je een officieel document aanvragen zoals een paspoort, ID-kaart of rijbewijs dan heb je officiële pasfoto’s nodig. Maar zoals je wellicht door de jaren heen wel hebt gezien en gemerkt is dat de regels continu een beetje veranderen. Juist een leuke foto maken binnen de strenge regels omtrent een pasfoto is altijd het uiterste doel van Beemster Schagen en Telecombinatie Anna Paulowna. Een officieel document heb je toch al gauw 5 of 10 jaar en dan is het wel net zo leuk, dat jij er op je best op staat toch?

Er zijn veel discussies rondom een officiële pasfoto. Want mag je nou wel of niet je bril op? Welke elementen van je gezicht moeten er op de pasfoto staan en hoe zijn de regels hiervoor? En hoe moet de belichting en achtergrond op de foto staan? Lees hieronder een aantal belangrijke punten om van jou de perfecte pasfoto te maken!

  1. Ben je brildragend en je wil een pasfoto maken? Dan hebben we in ieder geval wel een uitdaging! Officieel mag je, je bril ophouden als je een pasfoto laat maken mits deze wel aan bepaalde eisen voldoet. Zo mogen de brilglazen niet spiegelen tijdens het maken van een pasfoto, moeten de ogen goed zichtbaar zijn door de brilglazen (dus geen mee kleurende brilglazen) en mag er geen schaduw van het montuur op uw gezicht zijn van de bril. We hebben een tijdje geleden gekozen dat we onze klanten die brildragend zijn met en zonder de bril op de foto te zetten. Uiteraard doen we er alles aan om de foto met bril goedgekeurd te krijgen, maar soms zien gemeentes de foto wat anders dan dat wij dat zien waardoor de bril alsnog word afgekeurd. Zo kan je altijd nog de pasfoto zonder bril inleveren.
  2. De oren, ook vaak een discussie puntje… Tegenwoordig willen gemeentes vaak in ieder geval de oor aanzet op de foto zien (daar waar je oor begint) maar het liefst willen zij het hele oor op de foto zien. Zeker wanneer je langer haar hebt is dat nog wel eens een uitdaging! Het kan dus voorkomen dat je haar achter je oren gedaan moet worden om je oren goed zichtbaar op de pasfoto te krijgen.
  3. Bij lang haar mag er ook geen (of weinig) haar in het gezicht zitten. Er moet namelijk zoveel mogelijk gezicht op de foto staan! Heb je dus lang haar wat op je voorhoofd of zelfs tot op je wenkbrauwen hangt, zal dat tijdelijk aan de kant moeten zodat er zoveel mogelijk gezicht op de foto staat. Uiteraard is dit niet leuk omdat je er zo normaal gesproken niet uitziet, maar er word wel streng op gecontroleerd.
  4. En dan lachen? Mag dat nou wel op een pasfoto? In principe mag er een kleine glimlach op de pasfoto komen te staan. Dat maakt het wel net zo leuk toch? De eis is officieel dat de mond gesloten moet zijn op de pasfoto. Dus wanneer er een kleine glimlach op de pasfoto staat met de mond gesloten wordt dit geaccepteerd.
  5. De laatste tijd maken we ook vaak mee dat men voor de goed verzorgende huid een crème of spray op het gezicht heeft. Dat ziet er super uit! Maar het mag helaas niet op een pasfoto. Vaak krijg je van deze crème een soort glinstering op je gezicht waardoor het kan zijn dat de flitslampen weerspiegelen in je gezicht en je hierdoor een glinstering op de foto krijgt. We vinden het niet leuk, maar probeer deze crème voor de pasfoto even niet op te smeren.
  6. En dan voor kinderen gelden weer wat andere regels. Zeker als jou kindje jonger dan 5 jaar is. Dan zijn gemeentes gelukkig wat minder streng, zeker bij de allerjongste. Het lukt ons altijd wel om een pasfoto te maken van je kindje. We maken wel eens een pasfoto als kinderen nog maar 2 weken oud zijn! Het is een eis dat je kindje in onze camera kijkt, verder maken wij de foto op de goede maat zodat deze op een officieel document geplaatst kan worden. Zeker bij jonge kinderen die het hoofdje nog niet goed zelf kunnen ondersteunen is het handig als je kindje een truitje of vestje aan heeft (dus niet alleen een romper of een broekpakje wat uit 1 onderdeel bestaat). Als je kindje een truitje of vestje aan heeft kunnen we met onze vingers onder het kleding stuk het hoofdje ondersteunen zonder dat onze handen zichtbaar zijn op de pasfoto, dit mag namelijk absoluut niet. Ook is het handig dat je kindje wakker is als jullie bij ons komen, zeker bij jonge kinderen is het soms lastig hen wakker te maken. Hoe ouder en zelfstandiger je kindje is, hoe officiëler de pasfoto moet worden.  
  7. En als laatste tip; Wij proberen altijd een leuke, goedgekeurde pasfoto te maken van je. Wij moeten ons uiteraard wel aan de regels houden en doen wij er alles aan om een pasfoto goedgekeurd te krijgen. Niks is zo vervelend dat wanneer je op het gemeentehuis bent, je pasfoto word afgekeurd. Wij maken al tientallen jaren pasfoto’s, dus we weten echt wel hoe dit moet. Twijfel niet aan de fotograaf en probeer zijn aanwijzingen te volgen.

Voor een pasfoto hoef je bij ons geen afspraak te maken. Je mag tijdens openingstijden altijd bij ons binnen lopen en er zal vrijwel direct een pasfoto van je gemaakt worden. Soms kan het door drukte in onze winkel even wat langer duren, maar wij streven altijd binnen 10 minuten je pasfoto gereed te hebben! Wanneer je een pasfoto nodig hebt voor een visum of buitenlands document is het handig als je deze eisen even meeneemt. Wij weten niet van ieder land alle exacte eisen en afmetingen. Ook kan het zijn dat deze foto’s wat langer op zich laten wachten. Dit komt vaak omdat de foto bewerkt moet worden in de juiste maatvoering, belichting of achtergrond.