Hoe voorkom je spam, virussen en vervelende meldingen op je smartphone: 6 belangrijke tips

Iedere dag hebben wij er in de winkel wel mee te maken. Klanten komen met enige paniek op ons af gerend met de mededeling dat zij gehackt zijn. Super vervelend wanneer dit waar blijkt te zijn, maar meestal is dit niet zo! Dit is puur bangmakerij en hopen dat je de betreffende melding aanklikt zodat je gegevens achter laat, een app download die je zogenaamd helpt of juist door het klikken iets installeert.

We hebben het allemaal wel eens gehad.  Je krijgt een melding op je smartphone dat je gehackt bent, je smartphone heeft een virus of je krijgt continu vervelende meldingen dat je moet reageren op berichten of meldingen omdat anders je account wordt gesloten.

Deze meldingen zijn in 90% van de gevallen klinkklare onzin! Het enige wat deze bedrijven proberen te bereiken is je proberen te verleiden om op een link te klikken, je gegevens in te vullen of actie te ondernemen.

Je smartphone hacken? Knappe jongen die dat lukt! Uiteraard kan het voorkomen dat je smartphone gehackt wordt, maar meestal komt dit dan door je eigen toedoen. Niet leuk om te zeggen, maar helaas wel waar. Je hebt een melding aan geklikt, je wordt gebeld door iemand die vraagt iets te installeren, of je hebt een applicatie gedownload die allerlei spam meldingen verspreid.

Wat kan je nou doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Lees hieronder 6 tips die jou helpen van deze vervelende meldingen af te komen.

  1. Bezoek je een website via de browser (Google Chrome, Safari, Edge, Samsung Browser etc.) en de betreffende website waar je op zit vraagt of zij meldingen mogen sturen? Let dan goed op, op welke website je zit! Een voorbeeld: je gaat naar telegraaf.nl, de telegraaf zal vragen of zij meldingen mogen sturen met nieuws. Je klikt op JA of Accepteren omdat je dat handig vindt! Vervolgens klik je een nieuws artikel aan, in dit nieuws artikel staat een reclame van een ander leuk nieuws feitje. Je klikt dit aan en je wordt doorverwezen, je krijgt nu weer een pop-up of je meldingen wil ontvangen. Je zit nu waarschijnlijk op een website met dat leuke nieuws feitje. Deze sites zijn vaak minder betrouwbaar, de meldingen worden opgeslagen in de browser zodat zij altijd meldingen naar je telefoon mogen sturen!
  2. Je download een leuk spelletje uit de APP store van Apple of de Google Play store op Android. Het is een gratis spelletje en je vind het leuk om te spelen. Het spelletje staat op je telefoon en je gaat het spelen. Het spelletje zal vragen of zij jou meldingen mogen sturen. Leuk toch? Het spelletje is alleen een gratis spelletje die veel baat heeft bij advertentie-inkomsten! Je speelt het spelletje en je moet even wachten totdat je door mag met het volgende level, hoe vaker je het spelletje speelt hoe langer je zal moeten wachten om iets vrij te spelen of om naar het volgende level te mogen. Iedere keer krijg je reclame en word je verleid ergens op te klikken. Om de advertentie weg te klikken moet je vaak op een heel klein kruisje drukken. Druk je verkeerd of je drukt wel een keer op een verleidelijke advertentie? Dan is het direct raak en worden er in je browser allerlei meldingen geactiveerd. Let dus goed op met wat er geactiveerd wordt of betaal 1 of 2 euro voor het spelletje, zo ontwijk je vaak advertenties. Deze spelletjesmakers leven van advertentie inkomsten zodat zij dit gratis kunnen aanbieden. Het algoritme van het spelletje zit zo in elkaar dat je enigszins “verslaafd” raakt zodat je steeds verder probeert te komen.
  3. Je vind de ringtone van de buurman altijd erg leuk, of je wil graag een ringtone van dat ene bekende liedje die je vaak hoort. Leuk toch? Je download een app met ringtones (die vol met reclame zit) en je zoekt een leuke ringtone uit. Je geeft de applicatie toestemming om de ringtone meteen als belgeluid te installeren, wel zo handig dat die applicatie dat even voor je regelt toch? Ondertussen installeer je de ringtone als belgeluid, maar ook allerlei spam meldingen op je telefoon. Je hebt immers allerlei permissies gegeven om die ringtone op je telefoon te mogen installeren.
  4. Wil je überhaupt geen meldingen ontvangen in de browser? Zorg dan dat je meldingen in de instellingen van je browser uitschakelt. Per browser kan je dit heel makkelijk in de instellingen aangeven. Ook meldingen van websites die je wel toevertrouwd worden hiermee tegen gehouden.
  5. Je hebt iets besteld via een Chinese webshop zoals Temu, AliExpress of Shein. Leuk en lekker goedkoop toch? Je verkopen van alles voor hele lage prijzen en als je geluk hebt krijg je ook nog eens 80% korting op je product! Lees ik dat goed? 80%? Hoe het kan? Je privacy wordt op deze manier “gekocht”. Je wil, ondanks dat je maar een paar euro uitgeeft uiteraard wel dat de artikelen die je besteld, bij je binnen komen. Je vult ter goede trouw al je gegevens in. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat deze Chinese webshops deze data heel erg fijn vinden. Ga je goed de voorwaarden lezen, zie je vaak dat verschillende webshops heel veel verschillende websites in beheer hebben en dat je ingevulde gegevens hier voor gebruikt mogen worden.
  6. Krijg je ineens een mail dat je bankpas is verlopen? Of dat je opnieuw moet inloggen op je internet bankieren omdat een betaling niet is gelukt? Dit is zeker spam! De bank communiceert over dit soort dingen uitsluitend binnen de omgeving van de applicatie van internet bankieren, of via brievenbus post. Klik je toch op een link in een mailtje? Dan kan men niet zomaar in je online bankieren omgeving komen, wel kan het zijn dat hiermee spam wordt geïnstalleerd op je smartphone. Beveilig je internet bankieren omgeving goed en zorg altijd dat je zelf aan zet ben wanneer je een betaling moet verrichten. Dat wil zeggen dat wanneer iemand telefonisch of via een mail vraagt bepaalde dingen uit te voeren binnen je internet bankieren dit altijd moet weigeren!

Je heb nu 6 belangrijke tips gekregen om spam, virussen en meldingen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. Uiteraard zijn er nog vele andere manieren om spam op jou smartphone te krijgen. Ben je toch echt gehackt? Of heb je enorm veel last van spam en vervelende meldingen? Kom dan in onze winkel en we gaan je proberen te helpen!